Po czym rozpoznać dobrą restaurację? Zwróć uwagę na tych 5 drobnych szczegółów

Data wpisu: 23.01.2017
Zdjęcie główne #12 - Po czym rozpoznać dobrą restaurację? Zwróć uwagę na tych 5 drobnych szczegółów

Jesteś w nowym mieście, np. na targach, i masz chwilę, aby zjeść coś porządnego. Szukasz więc restauracji, jednak jest to trochę gra w ruletkę, bo nigdy nie wiadomo, na co się trafi. Nawet lokal, który z zewnątrz przypomina restaurację z co najmniej trzema gwiazdkami Michelin, może się okazać przeciętnym barem. Po czym więc rozpoznać dobrą restaurację? Oto 5 najważniejszych szczegółów.

  1. Zapach – w dobrej restauracji nie ma prawa unosić się zapach frytury, spalenizny czy nieświeżości. Po przekroczeniu progu lokalu gość musi poczuć woń kwiatów, powietrza, ewentualnie drewna z kominka. Oczywiście w sytuacji, gdy jedzenie jest przygotowywane na oczach klientów, pożądanym aromatem jest woń doskonałej jakości potraw. Frytura to zawsze zły znak!
  2. Zachowanie kelnera – nie wszystkie restauracje mogą sobie pozwolić na zatrudnienie managera sali, dlatego często jego rolę pełnią po prostu kelnerzy. Nie ma w tym niczego złego, o ile obsługa potrafi zadbać o komfort i dobre samopoczucie gości. Klient wchodzący do restauracji musi od razu wzbudzić zainteresowanie kelnera, który wskazuje stolik, odbiera płaszcz i proponuje coś do picia. Najważniejsze jest to, aby gość nie siedział przez kilka minut samotnie, bez żadnej reakcji ze strony obsługi.
  3. Dużo gości – to niezawodny sposób na ocenienie jakości restauracji. Jeśli wszystkie stoliki są zajęte, a przed drzwiami ustawia się kolejka, jest praktycznie pewne, że lokal serwuje wyśmienite jedzenie. Szczególnie dobrym znakiem jest to, że w restauracji jedzą tzw. „lokalsi” - zwróć na to uwagę zwłaszcza za granicą.
  4. Czystość – trudno ją ocenić na pierwszy rzut oka, ale jest pewien niezawodny sposób. Przed zamówieniem jedzenia idź do toalety. Jeśli pomieszczenie przypomina ubikację na ukraińskiej stacji benzynowej, to lepiej od razu uciekaj. Czystość w restauracji to podstawa, a obsługa nie może bagatelizować niczego. Dlaczego gość ma sądzić, że skoro w łazience panuje totalny brud, to na kuchni jest inaczej?
  5. Karta dań – przede wszystkim nie powinna być zbyt rozbudowana, bo to świadczy o tym, że właściciel nie ma pomysłu na lokal i kuchnię, a zależy mu tylko na zarabianiu pieniędzy i zaspokajaniu wszelkich gustów. W dobrej restauracji karta jest krótka, ale wszystko idealnie do siebie pasuje. Nieporozumieniem jest sytuacja, w której w np. japońskiej restauracji można zamówić kebab czy schabowego.

Kieruj się tymi zasadami, a na pewno bez problemu znajdziesz naprawdę dobrą restaurację w obcym mieście. Smacznego!

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.