Pałeczki do sushi – wszystko, co chcesz o nich wiedzieć

Data wpisu: 22.05.2017
Zdjęcie główne #30 - Pałeczki do sushi – wszystko, co chcesz o nich wiedzieć

Z czym kojarzy Ci się sushi? Oczywiście z surową rybą, ryżem i Japonią. Być może myślisz o jeszcze jednym nieodłącznym elemencie tej potrawy, czyli o pałeczkach. Ich używanie przeciętnej osobie wydaje się być szczytem ekwilibrystyki, ale w rzeczywistości jest to o wiele łatwiejsze. Pałeczki do sushi są obowiązkowo podawane w każdej porządnej restauracji, ale czy zastanawiałeś się kiedyś, skąd się właściwie wzięły?

Pałeczki do sushi nie pochodzą z Japonii

Zaskoczenie? A jednak. Pałeczki są używane w azjatyckich kulturach od kilku tysięcy lat. Jako pierwsi zaczęli z nich korzystać Chińczycy. Dopiero setki lat później za pałeczki chwycili Japończycy i nazwali je hashi. Obecnie pałeczkami je się w wielu krajach azjatyckich, choć nie wszędzie – raczej nie stosują ich np. Indonezyjczycy, Tajowie czy Malezyjczycy.

Ciekawostką jest natomiast fakt, że pałeczki do sushi – powszechnie używane w Europie i w Stanach Zjednoczonych – w samej Japonii są mało popularne. W tradycyjnych domach, a nawet w eleganckich restauracjach, żywa jest tradycja jedzenia sushi po prostu rękami. Wówczas dodatkowe nakrycie stanowi niewielka miseczka z wodą, w której można obmyć palce.

Do czego służy element łączący pałeczki do sushi?

To pytanie bardzo często pada w restauracjach serwujących sushi i ogólnie kuchnię japońską. Odpowiedź jest banalna. Ten kawałek drewienka może służyć za podstawkę do pałeczek. Dzięki niemu osoba jedząca może na chwilę odłożyć pałeczki, napić się i wrócić do konsumpcji ulubionego dania. Nie ma w tym zatem żadnej wielkiej filozofii, choć domysły bywają naprawdę różne.

Czy pałeczki do sushi zawsze są drewniane?

Nie zawsze, choć oczywiście w przeważającej większości są one wykonane z drewna bambusowego. Dlaczego akurat bambusowego? Ponieważ jest to drewno łatwo dostępne w Azji, a ponadto neutralne pod względem zapachu i smaku oraz bardzo odporne na wysoką temperaturę. Dlatego w zdecydowanej większości azjatyckich restauracji gościom podaje się właśnie pałeczki bambusowe.

Ciekawostka

Czasami można się natknąć na pałeczki z plastiku, które jednak są bardzo niewygodne (jedzenie się wyślizguje), a ponadto nie mogą być stosowane w przypadku dań ciepłych.

Będąc w Korei Południowej i wybierając się do eleganckiej restauracji można natomiast otrzymać od kelnera pałeczki metalowe. Są one dość wygodne w stosowaniu, ponieważ mają odpowiedni ciężar. Cieszą się również popularnością wśród kolekcjonerów i osób chcących zrobić prezent komuś zainteresowanemu kulturą Wschodu. Tutaj jednak znacznie lepiej sprawdzą się ekskluzywne pałeczki ze złota czy srebra, a czasami także z kości słoniowej, które są niestety bardzo drogie.

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.